Browse By

Tegn på at parforholdet bliver ødelagt af økonomi

Det kan godt være, den værste måde, hun kan bedrage dig på, er ved at hoppe i kanen med en anden fyr. Men hvad hvis hun låner dit kreditkort uden at fortælle dig det? Hvis du har mistanke om, at hende, du er sammen med, lyver om, hvor meget hun bruger, sparer eller låner, kunne det ødelægge jeres forhold.

Rent faktisk indrømmer en ud af tre voksne, der har haft fælles økonomi i et nuværende eller tidligere forhold, at de har begået finansiel utroskab, melder en nylig online meningsmåling af National Endowment for Financial Education. Og det viser at denne slags utroskab har alvorlige konsekvenser—76 procent af de adspurgte meddelte, at økonomisk bedrag har skadet deres forhold, 10 percent rapporterede, at det førte til skilsmisse, og 8 procent hævdede, at det førte til separation.

Økonomisk utroskab kan være et symptom eller kan dækker over kompulsivt pengeforbrug, ludomani og anden økonomisk afhængighed,” siger Brad Klontz, økonomisk psykolog på Kansas State University. Hvis du er blandt de 64 procent af par i USA, som har fælles økonomi, er der fire advarselstegn for jeres fælles pengeforhold og en måde, hvorpå du kan konfrontere din partner uden at gøre hende sur.

Hun ignorerer enhver samtale om penge. “Penge er kan starte problemer for de fleste par, fordi de symboliserer en magtkamp,” siger Bonnie Eaker Weil, Ph.D, psykoterapeut og forfatter af Financial Infidelity: Seven Steps to Conquering the #1 Relationship Wrecker. Denne magtkamp forværres yderligere, når den partner, der tjener mest, har overhånden i de økonomiske beslutninger. Så i begge føler jer som ligemænd, skal I klarlægge, hvad jeres finansielle mål er som par, både på kort og lang sigt. Vil I gerne på ferie? Køb et hus? Bring jævnligt disse mål op i samtaler for at skabe en åben dialog, så I nemmere kan komme ind på andre emner, der har med penge at gøre.

Hun foretager et større køb uden at fortælle dig det. Undrer du dig nogensinde over, hvor hun har fået penge til den nye garderobe? Diskuter de tre pengetyper – hendes penge, hans penge og vores penge. Hvis hun beslutter sig til at købe penge fra den fælles konto, bør hun diskutere det med dig, før hun køber, siger Susan Heitler, Ph.D, klinisk psykolog og forfatter af det online forholdskompetenceprogram PowerOfTwoMarriage.com. Hvis I deler en konto, kan I blive enige om, at I skal fortælle hinanden om alle køb over et vist beløb – f.eks. $100. Hvis det er hendes penge, har du ikke så meget ret til at brokke dig.

Hun har hemmelige kreditkort. Dette har det største potentiale for at ødelægge jeres forhold. “Det ansporer til hemmelighedsfuldhed og bedrag,” siger Dr. Weil. Og årsagerne til, at hun har dem, er værd at bekymre sig om. Det kan ikke blot skade hendes kreditværdighed, hvis hun ikke kan betale dem af, men det påvirker jeres fælles finansielle sundhed, hvis hun bruger penge, der burde gå til fælles regninger eller fornødenheder (eller en eventuel opsparing til fremtidige store indkøb.) Fortæl hende, at hvis hun ikke skaffer sig af med kortene, vil det umuliggøre forholdet.