Browse By

Sådan holder du hjemmets maskiner i god stand – De mest oversete steder du bør holde øje

Køkkenmaskiner

Vi vil allesammen gerne tage os godt af vores hjem. Det er det sted vi opholder os mest, og vi begynder efterhånden at have en ganske særlig relation til alt i hjemmet. Alle de minder vi har, gode som dårlige, der er foregået indenfor hjemmets fire vægge, er bundet i de ting vi er omgivet af. Gardinerne eller persiennerne i vinduet har været der, og observeret, alt hvad der er sket siden du flyttede ind. Din støvsuger kan ikke bare erstattes af en af de mange nyere modeller af støvsugere nede i butikken – nej, den her har været involveret i dit liv siden du købte den. Ikke alle minder er nødvendigvis gode eller specielt spændende, men de er allesammen fra dit liv. Det giver en tryghed at være omringet af ting vi kender, og ting der på en eller anden måde kender os.

Så vi bør vedligeholde disse velkendte, trygge, rammer så godt vi kan. Du gør det allerede hver gang du tørrer bordet af, eller støvsuger gulvet. Du holder det ordentligt, og fastholder det i den form dine minder er bundet i. Der er dog nogle steder i hjemmet, som er nemme at overse når det kommer til bibeholdelse – det er typisk ting, der på overfladen ikke forandre sig det store, før det går helt galt.

Vi har samlet de vigtigste par ting i hjemmet, der har denne fælde, og fortæller hvordan du holder dem ved lige:

 

Emhætten

Det der er specielt ved emhætter er, at de involverer flere sanser. De har et helt specielt udseende, de larmer når de er tændt og de har en indflydelse på den duft der er i rummet. Du tænker måske ikke det store over den i din hverdag, men hvis den pludselig holder op med at virke eller skal udskiftes vil du helt sikkert opdage det. Din emhætte har et filter der bør skiftes en gang imellem, og det kan betale sig at tage et kig cirka hvert halve år. Hvis lys eller dioder holder op med at virke, så sørg også for at få kigget på det – det er ofte et tegn på et grundliggende problem, der let spreder sig til resten af enheden.

 

Elkogeren

Ligesom emhætten, er din elkoger også en multisensoterisk oplevelse: Den har et særligt udseende, den varmer rummet op, den benyttes i forbindelse med brygning af kaffe eller te der har en karakteristisk duft og aroma, og den laver en bestemt lyd når den får vandet til at koge. Jo flere sanser du har involveret, jo stærkere knytter du dig til objektet og de minder der er bundet her til. Mange får ikke afkalket deres elkoger ofte nok, og det kan desværre let resultere i at den går i stykker. Sæt derfor afkalkning i din kalender, og gør det en gang om måneden – så holder du din elkoger godt i live, og sikrer dig masser af positive oplevelser i fremtiden.