Browse By

Forstadens fordele: Natur, lokalsamfund og tilgængelighed

Der har igennem de seneste mange år hersket en tendens til, at flere og flere flytter fra forstaden og ind til storbyen… og ikke flytter tilbage igen. Man ser det for eksempel ofte, når folk begynder på studier og lignende. Noget kunne dog tyde på, at tendensen langsomt er begyndt at ændre karakter. Skridt for skridt stiger forstæderne i popularitet – er de blevet hippe igen? Svaret på det spørgsmål kunne faktisk godt være ja, for det viser sig, at der er ret mange fordele ved at bo i forstaden fremfor midt i den pulserende storby. Her får du et par mundrette bud på, hvorfor forstaden er et fedt sted at bo.

 

Der hvor naturen stadig har lov til at være

I langt de fleste store byer, oplever man, at naturen er reduceret til fordel for lejlighedskomplekser, vejsystemer, indkøbscentre med mere. Skal man finde grønne områder, findes de derfor ofte kun i form af konstruerede parker med bylivet dunkende langs de ydre kanter. Den autentiske natur skal man ofte lede lidt længere efter, og den findes ofte først i udkanten af byen eller decideret uden for byen. Her kommer forstæderne ind i billedet. Først og fremmest er forstæderne noget mindre, og har derfor meget lettere adgang til de grønne områder i yderkanterne – der er aldrig langt til naturskønne omgivelser. Derudover er selv parker og lignende inde i byen ikke i samme omfang forstyrret af larmende trafik og andre irritationsmomenter. Med et roligere tempo bliver det bare lidt lettere at slappe af.

 

Det lokale sammenhold

Næsten alle, som har boet i en lille by kender det: Man hilser på en tilfældig person på gaden, fordi man naturligvis ved hvem personen er. Alle-kender-alle tendensen er typisk for mange provinsbyer og mindre forstæder. Det kan der uden tvivl laves mange jokes om, men man kan ikke komme uden om det lokale sammenhold, der følger i kølvandet. Et stærkt og charmerende lokalsamfund er derfor kendetegnende for mange forstæder, modsat de store byer, hvor man umuligt kan kende alle. Er du til det hyggelige og stærke lokalsamfund med alt hvad det indebærer af bymarkeder, vejfester, revyer og lignende, burde du klart overveje, om forstaden kunne være noget for dig.

 

Du er aldrig for alvor langt fra byen

En af de ting, som afholder mange fra at tage springet væk fra storbyens summen, er frygten for at skære forbindelsen til café-liv og cosmopolitans over. Det er ingen hemmelighed, at de mindre bysamfund sjældent har samme store udbud af muligheder for byture og shopping med mere. Der er ikke noget at sige til, at det kan opleves som et offer at give afkald på sådan en tilgængelighed. I realiteten er det dog slet ikke så galt, som man hurtigt kan gøre det til: Langt de fleste forstæder ligger indenfor så kort afstand, at man kan nå bymidten på den nærmeste større på under en halv time. Tag for eksempel Hedehusene vest for København – 22 minutter med toget, og du kan sætte dine ben på Københavns hovedbanegård.