Browse By

Bøger Åbner Muligheder her i Verden

De seneste år har vi ramt en kedelig tendens, hvis man skal tro statistikkerne. Det lader nemlig til, at færre og færre unge mennesker læser bøger i deres fritid. Man har lavet flere undersøgelser der prøver at identificere hvad grunden er, men det ser ud til, at man ikke kan pege på en enkelt ting. Det er nærmere et produkt at hvordan hele vores samfund har forandret sig.

For det første, så er der blevet lagt en langt mere streng linje i skolerne, når det kommer til læsestof. De unge skal være på skolerne i længere tid, fordi man gerne vil undgå at de skal have lektier med hjem. Det er en god tanke, og den har sikkert sine fordele. Men lige præcis når det kommer til læsning, så har det altså en negativ effekt. Nu får den unge nemlig ikke mulighed for at finde en bog frem i ro og mag derhjemme, og læse den i sine kendte og rolige omgivelser. I stedet er bogen endnu en af de ting, der skal findes frem i forbindelse med det strenge skolesystem. Det betyder at vores børn får negative konnotationer til bøger, og aldrig oplever på egen krop, hvor behageligt det kan være at fortabe sig i en god bog derhjemme.

Det næste problem er så, at vi har mere underholdning til rådighed end nogensinde før. Selv helt unge børn render rundt med smartphones nu om dage, som giver dem adgang til en uendelig mængde videospil, film, tv-serier, memes på internettet og selvfølgeligt hele deres enorme digitale sociale cirkel. Det er svært at finde plads til en bog, når alle disse former for hurtig og effektiv underholdning er lige ved hånden.

Men det er altså synd. For bøger åbner op for flere muligheder for os her i verden. Det er ved at fordybe os i en bog, at vi kan udvide vores verdenssyn. Igennem skønlitteraturen kan vi forsvinde ind i et alternativt univers i et stykke tid, og virkelig udleve ”hvad nu hvis”-scenarier på en lærerig og konstruktiv måde. Det hele sker i vores egne hoveder, og det er det, der får magien til at ske. Vi lærer ikke nær så meget af, at se den film der er blevet lavet på baggrund af bogen, som vi gør af at læse og bearbejde bogen selv.

Bøger kan også forme os og give os selvtillid. Jeg var en stor pige da jeg var yngre, og det havde jeg svært ved at håndtere. Men ved at læse en biografi fra en kvinde, der havde været i samme position som mig, fik jeg pludseligt håbet tilbage. Ved hjælp af hendes bog fik jeg øjnene op for plus size tøj til kvinder, og at jeg stadig havde kontrol over mit udseende, selvom min vægt var svær at arbejde med. Ingen film eller tv-serie ville have kunnet gøre det samme.