Browse By

Begynder guide til skræddersyet jakkesæt

En god skrædder kan få grundstykkerne i garderoben, såsom jakkesæt, smoking jakker og overfrakker til at se meget bedre – og dyrere – ud. Følg disse 12 gyldne regler for at strømline udseendet for så godt som ingen penge.

1. Vælg omhyggeligt

En god skrædder er som en god barber – når du finder den rigtige, holder du på ham.

“Dit første skridt bør være at spørge dine venner og kolleger, hvem de bruger,” siger Patrick Grant fra Norton & Sons skrædderiet i Savile Row. “Personlige anbefalinger virker, fordi forholdet til din skrædder er personligt, og du vil sandsynligvis kunne lide de samme typer mennesker som dine venner.”

Har du dine tvivl? Så start med en nem ændring, før beder om mere komplekse omsyninger.

2. Det er skulderen, der gælder

Før du køber et jakkesæt i almindelig handel eller online, skal du altid prøve det på hos den nærmeste detailhandler først for at sikre, at det passer i skuldrene. Det er den allervigtigste ting at tage i betragtning. Selv den bedste skrædder i verden vil få svært ved at hjælpe, hvis du gør det forkert.

Et godt sæt tøj skal sidde til på skuldrene og ikke hænge fra dem/

3. Tænk silhuet

“Man kan se, om et sæt tøj sidder godt på 20 meters afstand,” siger Grant. “Bukserne skal se slanke ud, skuldrene skal være smalle, og der skal være kiler i taljen.”

Det er den pasform, du er ude efter, så snup jakkesættet, og husk det på vej ned til skrædderen.

4. Kiler, kiler, kiler

De fleste færdigsyede jakker og blazere har ikke indsyninger i taljen. Ideelt skal de følge kroppen, så bed skrædderen om at lave kiler i siderne, så det danner en ”V” effekt. Det vil også fremhæve skuldrene.

5. Glem ikke overfrakken

Husk, at folk ser din frakke, før de ser dit jakkesæt. Her kan der også sættes kiler i taljen for at forbedre silhuetten, mens store reverser kan gøres mindre for et mere moderne look.

6. Sy nakken om

Se i spejlet – hvordan ligger stoffet fra det nederste af nakken til skulderbladene? Der bør ikke være en klump stof, der ligger og krøller ved nakken. Hvis der er det, bør en skrædder kunne rette op på det.

7. Knap op

Knapper er en nem måde at forbedre din jakkes eller din frakkes udseende på. Bare ved at skifte størrelse eller farve på dem, kan det have en positiv virkning, mens en skrædder også kan anbefale, om de skal flyttes. Knapper længere nede kan skabe en længere, slangere overkrop.

8. Få ærmerne i orden

“det er en rimeligt ligetil at ændre længden på ærmerne, og det kan ændre jakkens udseende fuldstændigt,” siger Grant.

Hvis du får en skræddertil at gøre ærmerne en anelse smaller, vil du se flottere ud, og det vil virkelig hjælpe din silhuet. I mellemtiden bør de vise omkring 1 cm af skjortemanchetten, hvad længden angår – som rammen på et elegant maleri.

9. Vær ikke fristet til at lægge jakken op

Jakken på et jakkesæt skal nå til første led på tommelfingeren. Hvis den er for kort (og det er et farligt populært look i øjeblikket), vil du automatisk se tung ud omkring bæltestedet. Så er du advaret.

10. Få styr på reverserne

Der er ikke der gør mere for et sæt tøj og dets karakter end reverset, men det gode ved det er, at det også er et nemt område for skrædderen at tilpasse. Det bør være omkring 5 cm, hvor det er bredest, for et smart moderne look.

11. På god fod

Tag altid et par pæne sko med til skrædderen, så bukserne bliver helt rigtige. Der skal være meget lidt knæk ved anklen – sømmen skulle lige akkurat røre ved toppen af skoene, ikke hænge i ål (det vil også få dig til at se højere ud).

12. Og lige i sidste ende

Du bør ikke få en olfert af dine egne bukser, og du skulle heller ikke se ud som om, du er i East 17. Hvis du har hængerøv, skal du få skrædderen til at sy dem ind. Hvis de er for stramme, så få ham til at lægge dem ud.

Tillykke. Nu er du godt klædt på…